Uusi ammatti – pakkoratkaisu vai uusi mahdollisuus?
Viime vuosina uuden alan opiskelemisesta on tullut melko normaalia. Aiemmin moni pysyi samalla alalla ja jopa samassa työpaikassa koko ikänsä. Nykyisin kilpailun koventuminen, joidenkin ammattien katoaminen, automatisaatio ja rakennemuutokset ovat osaltaan vaikuttaneet työmaailman muutokseen. Yhä useampi on tottunut työpaikan vaihtamiseen ja pätkäsopimuksiin, osassa työpaikkoja käytetään aiempaa enemmin osa-aikaista työvoimaa ja työntekijöiden tarve pyritään kohdistamaan oikein.Osa ihmisistä lähtee uusille urille omasta halustaan. Ammatti voi alkaa tuntua väärältä tai uusi ura houkuttelee opiskelemaan uutta alaa vanhemmalla iällä. Innostus täysin erilaiseen alaan voi houkutella niin kovin että kouluttautuminen ja ammatin etsiminen tuntuu tärkeältä. Joskus harrastus saattaa muuttua ammatiksi.
Harrastuksesta ammatti
Innostus tiettyyn urheilulajiin tai käsitöihin voi poikia työpaikan uudelta alalta. Eri aikakausilla tarvitaan erilaisia työntekijöitä. 2000-luvun alussa moni innostui kasvavasta tietotekniikan alasta ja kouluttautui sen hetken kysynnän mukaan, sen sijaan kädentaitoja tarvitseviin työpaikkoihin on ollut ajoittain jopa pulaa työntekijöistä. Aina työvoima ja sen tarve eivät kohtaa ja niinpä osa hakeutuu uusille urille. Muuttuvassa maailmassa irtisanomiset ovat tulleet ikävä kyllä yleisiksi ja moni on joutunut tottumaan useisiin työpaikkoihin ja alan vaihtoon työllistyäkseen.Mathias Anderson on entinen kovan luokan pokerinpelaaja, joka kouluttaa nykyisin ravihevosia. Entisenä pelaajana hän on tottunut ottamaan riskejä, joten 17 ravihevosen hankkiminen koulutettavaksi ei tuntunut liian isolta harppaukselta. Hyppy pokerimaailmasta hevosten kouluttajaksi ei ehkä olekaan niin suuri miltä se kuulostaa, molempiin liittyy intohimoa ja riskejä. Hevosmaailmassa kilpailu on kovaa, joten hyvän kouluttajan tulee saada aikaan tuloksia menestyäkseen.Pokeriuransa aikana Mathias Anderson keskittyi vahvasti peleihin, ja hän kertoo pelanneensa monesti jopa 16 tuntia putkeen. Pokerin pelaaminen vaatii keskittymistä ja rautaisia hermoja. Kurinalaisuus on tärkeää ja säännöt on hallittava hyvin ennen turnauksiin osallistumista. Pokeri on herrasmiespeli, jossa pelaajat kunnioittavat toisiaan säännöt osaamalla ja asiallisella käytöksellä. Samoja taitoja Anderson voi hyödyntää myös kiivaassa hevosmaailmassa.
Töitä eläinten parissa
Eläimet ovat monien työnlähde. Työn tekeminen eläinten kanssa on kuitenkin eri asia kuin vaikka lemmikin omistaminen, joten niihin tulee suhtautua ammattimaisesti. Eläinten kanssa työskentely on raskasta mutta myös antoisaa. Osa ihmisistä on varmasti tarkoitettu eläinten pariin ja heidän suhteensa eläimiin toimii muita paremmin.Niin kävi esimerkiksi Mialle, josta tuli hevoskouluttaja melkein vahingossa. Mian omistama vuokraponi oli niin hankala tapaus, ettei kukaan tallilla uskaltanut enää lähestyä sitä. Mian oli tehtävä päätös ponin kohtalosta – joko sen kouluttamiseen oli panostettava tai se oli lopetettava. Mia päätyi yrittämään ponin kouluttamista itse ja päätyi samalla alalle. Hän osallistui tunnetun suomalaisen hevoskouluttaja Kari Vepsän koulutukseen ja toimii nykyisin ongelmahevosten kouluttajana. Hän kertoo kaiken perustuvan vuorovaikutukseen ja eläinten psykologiaan, mitään taikatemppuja hankalien ja voimakkaiden eläinten kouluttamiseen ei ole. Kaikki on puhdasta työtä ja harjoittelua.
Terveydelliset syyt pakottavat alan vaihtoon
Joskus alan vaihto tulee yllätyksenä. Suomessa kirjataan vuosittain tuhansia työperäisiä sairauksia, joista yleisin on allergia. Kauneushoitolat, tehtaat ja kampaamot sekä eläintenhoito ovat aloja, joilla työskentely saattaa muuttua mahdottomaksi puhjenneen allergian vuoksi. Myös työtapaturmat saattavat laittaa tulevaisuuden uusiksi. Allergiset reaktiot saattavat alkaa oireilla hiljalleen ja vievät lopulta työkyvyn kokonaan. Tällaisissa tapauksissa on hyvä ottaa yhteyttä asiantuntijoihin, jotka neuvovat kuinka kannattaa toimia tukien ja vakuutusten osalta. Uudelle alalle kouluttautuminen saattaa tuntua raskaalta mutta parhaimmillaan alan vaihto tuo elämään uutta energiaa ja uudenlaisia näkökulmia.
Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella?
Alan vaihtaminen ei tarkoita sitä, että uudessa työpaikassa kaikki olisi paremmin. Alalla kuin alalla on siis valmistauduttava työmaailman haasteisiin. Jos työ tuntuu kuitenkin niin hankalalta ja ala väärältä, on hyvä kartoittaa mahdollisuuksia muille aloille. Kannattaa pohtia toisen alan työllisyystilannetta, omaa soveltuvuutta alalle ja sen hyviä ja huonoja puolia realistisesti.Asiasta voi käydä keskustelemassa esimerkiksi työvoimatoimiston ammatteihin perehtyneen asiantuntijan kanssa, hän osaa avata solmuja jotka mietityttävät alan vaihdossa. Uuden ammatin hankkiminen tarkoittaa kouluttautumista, jonka aikana on usein mahdoton työskennellä. Kannattaa siis selvittää opintotuet ja miettiä rahallista tilannetta opintojen aikana.Moni pohtii myös ikäänsä, kannattaako esimerkiksi 50-vuotiaana enää hakeutua uudelle alalle. Palkkaako kukaan sen ikäistä? Vaakakupissa painavat vastuu, rahallinen tilanne ja uskallus hypätä tuntemattomaan. Jokainen käy pään sisällä läpi vuoropuhelun ja punnitsee tulevaisuuden suunnitelmansa parhaimman mukaan. Toisille alanvaihto tulee pakkoratkaisuna irtisanoutumisen tai sairauden vuoksi, joillekin se on vapaaehtoinen muutos, kun oma ala tuntuu väärältä ja kiinnostus lepää aivan muissa töissä.